اختلال تیک
اختلال تیک
“تیک” دو نوع “حرکتی” و “صوتی” دارد.
تیک حرکتی حرکات ناگهانی، سریع، کلیشهای، تکرارشونده و غیرموزون هستند.
تیکهای صوتی نیز ایجاد صداهای تکرارشونده و کلیشهای و ناگهانی هستند.
تیکها ممکن است ساده یا پیچیده باشند. تیکها ممکن است گذرا یا مزمن باشند. تیک از هر سنی ممکن است شروع شود ولی معمولا تیکهای حرکتی از ۵ تا ۸ سالگی و تیکهای صوتی از ۸ تا ۱۱ سالگی شروع میشوند. هر فرد ممکن است فقط تیک حرکتی یا تیک صوتی داشته باشد و یا هر دو تیک را به طور همزمان و یا در دورههای جداگانه تجربه کند. در مواردی که فردی هر دو تیک را در دورهای از اختلال داشته باشد اختلال وی ” توره” ( یا تورت) نام میگیرد.
تیک معمولا زمینهی ارثی دارد. بیش از ۲۵ درصد کودکان ممکن است در طول زندگی تیک را در دورهای تجربه کنند. در اکثر موارد تیکها گذرا هستند و بعد از دورهی کوتاهی خودبهخود بهبود مییابند. تیکهای مزمن بیش از یکسال تداوم مییابند. تیک غیر ارادی است. تیکها معمولا از حرکات ساده مثل پلکزدن و ابرو بالاانداختن شروع میشوند و در ادامه ممکن است علاوه بر صورت، سروگردن، اندامها و تنه را درگیر کنند و ممکن است تیکهای صوتی مثل بالاکشیدن بینی، سرفه، صافکردنگلو و یا تکرار غیرارادی برخی اصوات یا عبارات به آن اضافه شود.
سیر اختلال تیک به صورت طبیعی شامل دورههای عود و بهبود علائم است. در هر دورهی عود ممکن است علائم نسبت به دورهی قبل تغییر کند و شدت آن نیز کم و زیاد شود. در سیر معمول تیک، بهتدریج تیکهای سادهتر به سمت تیکهای پیچیدهتر میروند. در نهایت و به طور معمول تیکهای مزمن در دورهی نوجوانی فروکش نموده و در اکثر موارد قبل از بیست سالگی بهبود مییابند. به ندرت ممکن است تیک بعد از بیست سالگی ادامه داشته باشند.
تیک با اختلال نقصتمرکز/ بیشفعالی و وسواس همراهی زیادی دارد. اختلال یادگیری و تکانشگری هم ممکن است با تیک همراه باشند. تیک در دورههای پراسترس و با اضطراب، خستگی و بیخوابی تشدید پیدا میکند. اگر خود فرد و یا اطرافیان به تیک توجه زیادی نشان بدهند تیک تشدید میشود. تیک در دورههای آرامش، تعطیلی و استراحت و با بیتوجهی به آن کاهش مییابد. تیک غیرارادی است ولی فرد میتواند به صورت ارادی آن را کنترل کند ولی در این صورت تمرکزش کم شده و دچار تنش میشود. کودکان بالای ده سال گزارشی از احساس تنش شبیه خارش و یا قلقلک را قبل از بروز تیک در ناحیهی درگیر میدهند که با بروز تیک موقتا از بین رفته و مجددا و بهتدریج شدت میگیرد و دور جدیدی از علامت را سبب میشود.
توجه زیاد به تیک، دعواکردن با کودک، مجبورکردن او به کنترل تیک و مواردی از این دست سبب افزایش و تداوم تیک شده و ممکن است مشکلات دیگری را هم در کودک ایجاد کنند.
تیک نیاز به درمان دارویی ندارد مگر اینکه:
-خود فرد یا اطرافیان او را اذیت کند
-مشکلاتی در انجام کارهای روزمرهاش ایجاد کند
-دیگران کودک را مورد تمسخر یا شماتت قرار دهند.
درمانهای دارویی سبب کنترل تیک میشوند تا زمانی که بهبود خودبهخود اتفاق بیفتد. والدین باید:
– به تیک توجه نکنند بلکه به کودک توجه کنند.
-کودک را به دلیل تیک دعوا نکنند.
-استرسهای پیرامونی کودک را کنترل کنند.
خوب است که کودکان دچار تیک در روزهای اول مدرسه با نظارت و حمایت آموزگار خود توضیحی در مورد تیک به همکلاسیهایشان بدهند. این کار سبب میشود که دیگر کودکان با کودک مبتلا همدلی کرده و او را مورد تمسخر قرار ندهند و در عین حال کودک مبتلا احساس راحتی بیشتری خواهد داشت و در نتیجه انرژی و تمرکزش صرف کنترل علائم نمیشود. روش ” وارونهسازی عادت” از طریق جایگزین کردن یک عادت ارادی به جای تیک غیرارادی زیر نظر درمانگر روش خوب و موثری در کنترل و درمان تیک خصوصا در نوجوانان است.
دکتر محمدرضا کاظمي
فوق تخصص روانپزشکي کودکان و نوجوانان